Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

«Το προλαμβάνειν καλύτερο του Θεραπεύειν », Ιπποκράτης. Οι Δήμοι και οι κρατικές Υπηρεσίες μπροστά στις ευθύνες τους.

Κατά το σύνηθες πλέον Ελληνικό φαινόμενο ,μετά από φυσικές ή άλλες καταστροφές, οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες , οι παραλείψεις ,η αμέλεια και τα λάθη, περιφέρονται από φορείς άσκησης αρμοδιότητας και διοίκησης σε άλλους φορείς και οργανισμούς και αναλόγως, από πρόσωπα σε πρόσωπα, όπως ακριβώς συμβαίνει και αυτές τις μέρες και ώρες μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τις ζημιές που προκλήθηκαν, ευτυχώς μόνον στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση . Χιλιάδες άνθρωποι όμως ξεπάγιασαν και πολλοί κινδύνευσαν. Στα τηλεοπτικά παράθυρα γίνονται συζητήσεις για το ποιος τελικά φταίει και ως συνήθως, ο χορός της ανευθυνουπευθυνότητας καλά κρατεί και το αποτέλεσμα, μηδέν. Πέραν λοιπόν του τι προβλέπουν οι νόμοι μας και οι διατάξεις τους ,οι οποίοι καθ όλα πρέπει να είναι σεβαστοί και να εφαρμόζονται, είναι πεποίθηση μου έως και πίστη μου , ότι οι Δήμοι ,οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι σε πρώτο και στον σημαντικώτερο βαθμό, υπεύθυνοι και υπόλογοι για ότι συμβαίνει και αφορά στον τόπο τους. Και όχι βέβαια ως "άρχοντες" αλλά ως "καλοί υπηρέτες" του τόπου και των δημοτών τους, εξαρτάται πως αντιλαμβάνεται κανείς την ψήφο και την εκλογή του , και τι προσδοκίες έχει και καλλιεργεί σχετικά. 
Προσωπικά πάντως στα 12 χρόνια που υπηρέτησα αυτό τον τόπο και τους συμπατριώτες μου, αυτή η αντίληψη του "καλού υπηρέτη" με διακατείχε και ήμουν πάντοτε ιδιαίτερα ανήσυχος για τους κινδύνους που μπορεί να παραμονεύουν και να καιροφυλακτούν, τούς ανυποψίαστους πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά. "Εμβολιασμένος " βέβαια και με τον τρόπο σκέψης του γιατρού, επισκεπτόμουν τακτικά προσωπικά ο ίδιος σημεία στα οποία μπορούσαν να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων και έπαιρνα χωρίς καθυστέρηση όλες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που ήταν απαραίτητα για την πρόληψη και την προστασία από τους κινδύνους . 
Με τον απόηχο αυτών των πρόσφατων γεγονότων που συνέβησαν στα βόρεια προάστια της Αττικής θυμήθηκα τις κοπές δέντρων που γίνονταν με πρωτοβουλία μου και άμεση εντολή,  αλλά και με την επιτόπια παρουσία μου, όπου οι κίνδυνοι ήταν ευδιάκριτοι με την κοινή λογική, χωρίς να περιμένω να ωριμάσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ήταν απαραίτητες, . 
Παραθέτω παραδείγματα με φωτογραφίες κοπής δέντρων στο Κρανίδι το 2000 για τους λόγους που ανέφερα και φωτογραφίες χθεσινές των εγκιβωτισμένων άκρων καλωδίων από το 1999, όπως βρίσκονται από τότε μέχρι σήμερα που τις τράβηξα στην Κοιλάδα, για να αναδείξω την αποτελεσματικότητα πολύ απλών μέτρων και πραγμάτων όταν λαμβάνονται έγκαιρα. Και ασφαλώς αυτά δεν προσφέρονται για "μπράβο", αλλά σαν  παραδείγματα για υπενθύμιση των στοιχειωδών πολιτικών και κοινωνικών υποχρεώσεων που έχει ένας "καλός υπηρέτης" πέραν από τα κατά νόμον καθήκοντα του. 
 
 

Αποκλάδωση και κοπή ευκαλύπτων στο Γυμνάσιο Κρανιδίου για την πρόληψη ενδεχομένων σοβαρών κινδύνων το έτος 2000.




 Εγκιβωτισμός με ισχυρή  πάκτωση τσιμεντένιων στοιχείων (καμινάδες , πλάκα πεζοδρομίου) το 1999, εκτεθειμένων και πρόχειρα μονωμένων άκρων καλωδίων για ηλεκτροδότηση φωτιστικών στοιχείων που δεν τοποθετήθηκαν όμως ποτέ, όταν είχε εκτελεσθεί το έργο ηλεκτροφωτισμού της χερσαίας ζώνης του Λιμένος Κοιλάδας .Η πρόχειρη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση  είχε παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια ,παρ ότι είχε κάποτε αναφερθεί περιστατικό ηλεκτροπληξίας, ευτυχώς μη θανατηφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου