Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ;

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
 
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα προκύψει σοβαρή, αποτελεσματική και βιώσιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε 10ετίες τώρα, τους κατοίκους της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα εμάς εδώ στην Ερμιονίδα,  την τελευταία δεκαετία και ευτυχώς που ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας , με την  απόφασή του τον Δεκέμβριο του 2019, έδωσε μια προσωρινή μεν αλλά ικανοποιητική λύση στο θέμα της φόρτωσης και της μεταφοράς των απορριμμάτων . 
Θυμόμαστε όλοι τις τραγικές καταστάσεις που βιώσαμε μετά το πείραμα της δεματοποίησης των απορριμμάτων το 2010 στο Σταυρό Διδύμων, όταν ο χώρος πολύ γρήγορα γέμισε με δέματα απορριμμάτων και η αρμόδια για την μεταφορά και αδρανοποίηση τους, Περιφέρεια δεν ήξερε τι να τα κάνει και πού να τα πάει. Υποτίθεται θα μεταφέρονταν τότε στο Εργοστάσιο  του οποίου η κατασκευή συμβασιοποιήθηκε πρόσφατα στις 29 Ιανουαρίου 2021(!!!) 
Το θέατρο αυτό του παραλόγου που παίχτηκε, του οποίου το μεγαλύτερο του μέρος έλαχε σε μένα να το ζήσω ως δήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2011, ελπίζω να φτάσει στην λήξη του με την ετεροχρονισμένη  κατά μια 10ετία και πλέον κατασκευή αυτού του περιβόητου και πολυπόθητου Εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. 
Στις πρώτες πράξεις αυτού του θεάτρου του παραλόγου και μπροστά στην αδιαφορία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, χρειάσθηκε να μεταφέρουμε τα συσσωρευμένα απορρίμματα, από τους δρόμους και τις πλατείες των οικισμών μας εδώ στην Ερμιονίδα,  στην Αθήνα, στον ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής (!) σε άλλη Περιφέρεια ,στην Περιφέρεια Αττικής όπου βρήκαμε κατανόηση και πόρτα ανοιχτή! Στις επόμενες πράξεις και αφού είχαν ξοδευτεί μερικά εκατομμύρια Ευρώ, για την προμήθεια του δεματοποιητή και τη δεματοποίηση, ξόδεψε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάμποσα χρήματα  ακόμα για να τα θάψουν εκεί επί τόπου , στο Σταυρό Διδύμων(!). Και κατά τα συνήθη κρατούντα στη χώρα μας  "ούτε γάτα ούτε ζημιά" κατά την λαϊκή ρήση. Τουλάχιστον ανοίξαμε τον δρόμο της μεταφοράς των απορριμμάτων μας , εκτός του Δήμου μας , όπως συνεχίζεται και σήμερα.

Διαχείριση Απορριμμάτων 
Υπεγράφη η έναρξη ισχύος για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου-Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες Newsroom Ypodomes.com 
 
Δημοσιεύθηκε 2 εβδομάδες πριν στις 29 Ιανουαρίου 2021 από Newsroom Ypodomes.com ΣΔΙΤ Πελποννήσου 
 
Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας κατά την υπογραφή 
Μια σημαντική στιγμή για τον κατασκευαστικό κόσμο, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο συντελέστηκε σήμερα, καθώς όπως είχαμε αναφέρει σε σημερινό μας άρθρο, υπεγράφη το ΣΔΙΤ για τις 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τους 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης στην Πελοπόννησο. Οι υπογραφές “έπεσαν” στη 13:00 στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στην Αθήνα και στην τελετή παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΥΠΕΝ ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Α. Τσουκαλάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Χ. Λαμπρόπουλος. Εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), η οποία είναι και η ανάδοχος του έργου παρέστησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Μ. Μαραγκουδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, που είναι θυγατρική της ΤΕΝΕΡΓ, Γ. Αγραφιώτης. 
 
 
(τα πειστήρια των πρώτων μεταφορών ) :













 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου