Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821- ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ... " θ κολοκοτρωνης"

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1843 ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 

"Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη Λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω, είχε πει."

 Στο Δημαρχείο Κρανιδίου , (Δήμου Ερμιονίδας) σώζεται πρωτότυπο , γνήσιο έγγραφο - διάταγμα, με την υπογραφή του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Το έγγραφο αυτό μαζί με άλλα ιστορικά έγγραφα το βρήκα μόλις ανέλαβα δήμαρχος το 1999, "παραμελημένο" στο Δημαρχείο Κρανιδίου, με την βοήθεια του τότε Γραμματέα του Δήμου Κοσμά Γαλανού. Είχε δωρηθεί προς τον Δήμο από τον Κρανιδιώτη, Μητροπολίτη Κορίνθου μακαριστό Παντελεήμονα Φωστίνη και είχε αρχειοθετηθεί όπως φαίνεται από τον διορισμένο δήμαρχο, Δημήτριο Γκίκιζα το 1970 και έκτοτε κανένας λόγος δεν έγινε για αυτό. 

Αντίγραφό του ανήρτησα στο Δημαρχείο σε περίοπτη θέση  και έκανα τακτική δημόσια αναφορά προς τους δημότες μας με τέτοιου είδους ιστορικά θέματα, ιδιαίτερα κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης μας Τιμίου Ιωάννου Προδρόμου, στην δεξίωση μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, στην σύντομη ομιλία μου για την ιστορία του τόπου μας . Όλα τα ιστορικά έγγραφα σχετικά με το Κρανίδι , όσα με μεγάλο κόπο κατάφερα να περισώσω και να αρχειοθετήσω, τα παρέδωσα ιδιοχείρως το 2006 και το 2014 με την εναλλαγή δημοτικής αρχής, μέσα σε ειδικό σημασμένο φάκελο στον επόμενο δήμαρχο,  θεωρώντας τα πολύτιμα κειμήλια και τεκμήρια της συμμετοχής του Κρανιδίου στην Ελληνική Επανάσταση. 

Αντίγραφα αυτών των εγγράφων καθώς επίσης και αποσπάσματα της Ελληνικής Ιστορικής Βιβλιογραφίας κατέθεσα το 2013 μετά από σχετική εισήγηση μου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με την αίτηση του Δήμου   για την επίσημη αναγνώριση δύο τοπικών ιστορικών επετείων για το Κρανίδι ( εγκατάσταση προσωρινής Κυβέρνησης) και για την Ερμιόνη αντίστοιχα. (Γ. Εθνοσυνέλευση) για τα οποία δυστυχώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και δεν έγινε καμία υποστηρικτική ενέργεια αυτής της αίτησης από τον Δήμο, μετά την λήξη της θητείας μου ως δημάρχου το 2014.

Υ.Γ. Στα πάρα κάτω φωτογραφημένα αντίγραφα και παρά την  φθορά των πρωτοτύπων διακρίνεται τόσο το λεκτικό περιεχόμενο τους , όσο και η Υπογραφή Αυτού του Μεγάλου Αγίου της νεώτερης Ιστορίας μας του Θεόδωρου  Κολοκοτρώνη.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου