Το αλώνισμα στο αλώνι.
Ίσως είναι το μοναδικό σωζόμενο παραδοσιακό αλώνι του Κρανιδίου Β.Α. στους πρόποδες του λόφου του Κρανιδίου και βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο.Τα αλώνια ήταν στην αρχή χωμάτινα με κυκλική χαμηλή πέτρινη περίφραξη, αργότερα με πέτρινη και αργότερα με τσιμεντένια επίστρωση. Μετά τον θερισμό τα γεννήματα μεταφέρονταν σε δεμάτια στα αλώνια όπου επί ώρες τα ποδοπατούσαν άλογα,για να τριφτούν τα στάχυα , ακολουθούσε το λίχνισμα για να ξεχωρίσει ο καρπός και στη συνέχεια γίνονταν η συλλογή και η αποθήκευση του στις αποθήκες των σπιτιών ,στα αμπάρια. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας και για να έχουν φρέσκο άλεσμα μετέφεραν το στάρι ή το καλαμπόκι στους ανεμόμυλους ή στους νερόμυλους ,(ως γνωστόν το Κρανίδι είχε πολλούς ανεμόμυλους που κάποιοι σώζονται ακόμα) ,αφού προηγουμένως το είχε πλύνει και στεγνώσει στον ήλιο η νοικοκυρά , ο μύλος το άλεθε και το έπαιρναν αλεύρι,. Στη συνέχεια κοσκίνισμα για να ξεχωρίσουν το πίτουρο, ζύμωμα , πλάσιμο και φούρνισμα. Αυτός ήταν ο κύκλος του ψωμιού.
Για την κατανόηση της διαδικασίας του αλωνίσματος στα αλώνια ,παραθέτω σχετικό video γυρισμένο στην Αίγινα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου