Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Το Κρανίδι και η Ερμιόνη στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.

 

                   " Ανδρών  Επιφανών Πάσα  Γη  Τάφος"

Ο τάφος του Παπαρσένη στον τόπο όπου έπεσε ,στον Αγιο Σώστη  Κορινθίας.


 

ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Το Κρανίδι και η Ερμιόνη  στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.

 

Συμπληρώνονται  φέτος  200 χρόνια από την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 και πολύ σωστά η Κυβέρνηση αποφάσισε τον Πανηγυρικό Εορτασμό αυτής της Επετείου των 200 χρόνων  που μας χάρισε την Ελευθερία , την Εθνική Ανεξαρτησία και οδήγησε στην συγκρότηση του Ελληνισμού σε κρατική οντότητα, στην σύσταση του Ελληνικού κράτους. 

Ο εορτασμός της πρώτης εκατονταετηρίδος δεν έγινε το 1921 λόγω της τραγικής εξέλιξης των  γεγονότων  στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας μετά την απομάκρυνση της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου το 1920 και την εν συνεχεία Εθνική καταστροφή που ακολούθησε. Μετά από πολλές αναβολές ο εορτασμός έγινε το 1930 επί Κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος κληθείς επανήλθε το 1928, για να αποκαταστήσει τα πράγματα από τις συνέπειες της βαριάς ήττας.

Οι Κρανιδιώτες , οι Ερμιονίτες και όλοι  οι κάτοικοι της Ερμιονίδας και της Επιδαύρου (κάτω Ναχαγιέ)  ξεσηκώθηκαν  κηρύσσοντας την Επανάσταση στις 26 Μαρτίου 1821 και με οπλαρχηγό τον Κρανιδιώτη Αρχιμανδρίτη  Παπαρσένη Κρέστα  , συγκρότησαν  τακτικό  Στρατιωτικό Σώμα 600 ανδρών και πήραν μέρος σε όλες σχεδόν τις κρίσιμες μάχες κατά των Τούρκων κατακτητών,  προσφέροντας περιουσία και ζωή στον Αγώνα της Απελευθέρωσης. Η συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821,  των Κρανιδιωτών και όλων των Ερμιονιδέων ,  και η αγωνιστική συνεργασία τους με τους Σπετσιώτες και τους Υδραίους στάθηκε πολύ κρίσιμη στην θετική έκβαση του αγώνα, όπως διαφαίνεται σε πλήθος ιστορικών εγγράφων. 

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στο Κρανίδι και στην  Ερμιονίδα,  οφείλουμε ενεργό συμμετοχή, και γιατί το δικαιούμεθα  με ίσους όρους, και γιατί οφείλουμε να συντηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ιστορική μνήμη ,Τοπική και Εθνική. 

Ο εορτασμός κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να έχει μόνον πανηγυρικό χαρακτήρα αλλά πρέπει συγχρόνως να καλλιεργεί την Εθνική Αυτογνωσία και την Φιλοπατρία  εφόδια που είναι απαραίτητα ιδιαίτερα σήμερα στις δύσκολες εξωτερικές αλλά και εσωτερικές συνθήκες που περνάει η πατρίδα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση και  μόνον με αυτό ως κίνητρο, θέλω και εγώ ως πολίτης, γέννημα και θρέμμα αυτού του τόπου , αλλά και ως δήμαρχος που διετέλεσα για 12 χρόνια, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος, έμπρακτα  ως όφειλα, σε θέματα ανάδειξης  της τοπικής μας  ιστορίας,  παλαιότερης και νεώτερης, να εισφέρω ταπεινά τις όποιες γνώσεις και εμπειρίες μου, με αναφορά σε πηγές και με τεκμηρίωση. Αυτό θα το πράξω με παρουσιάσεις μέσα από αυτό το ιστολόγιο του οποίου έχω την ευθύνη της σύνταξης ,« Με λογισμό και με όνειρο …για το Κρανίδι» και το οποίο ,όπως έχω δηλώσει, μπορεί να φιλοξενεί   άρθρα με υπογραφή και τεκμηρίωση μέσω του: 

e-mail:

dkami2012@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου