Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ) 2011-2014

ΠΩΣ, Η ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ  ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...
 
Από τον Αύγουστο του 2014 όταν αποφάσισα συνειδητά να απέχω για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους από την ενεργό ενασχόληση με τα Αυτοδιοικητικά του τόπου μας , απέχω και από την όποια σχετική αντιπαράθεση για τα θέματα αυτά (εξακολουθώ να παρακολουθώ όμως τα συμβαίνοντα) και αυτό γιατί προορίζω τον όποιο υπόλοιπο χρόνο του βίου μου για πιο ευχάριστα πράγματα που έχω στερηθεί στη ζωή μου αλλά και γιατί πιστεύω ότι τα θέματα αυτά με αφορούν πλέον μόνο ως πολίτη. Υπάρχουν άλλωστε συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις και αρκετοί εμπλεκόμενοι ώστε να μην είναι απαραίτητη και η δική μου εμπλοκή. Εξαίρεση αποτελεί η υποψηφιότητά μου στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 , ως υποψηφίου συμβούλου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κρανιδίου (και όχι ως προέδρου ), με σκοπό αποκλειστικά και μόνο να προσφέρω εθελοντικές υπηρεσίες στο Κρανίδι. Δυστυχώς όμως διαπιστώνοντας ότι ο σκοπός μου δεν ευοδώθηκε , υπέβαλα έναν χρόνο μετά την εκλογή μου, την παραίτησή μου κι έκτοτε συνεχίζω να προσφέρω τις εθελοντικές μου υπηρεσίες ως  πολίτης . 
Οι όποιες ελάχιστες άλλες δια των ηλεκτρονικών μέσων παρεμβάσεις μου, αφορούσαν και αφορούν αποκλειστικά και μόνο την επισήμανση  καταστάσεων που απειλούν με κινδύνους την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των συνανθρώπων μου, όταν τις αντιλαμβάνομαι. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν έχω παραιτηθεί από το να υπερασπίζομαι τις ημέρες και τα έργα που επιτελέστηκαν στο χρονικό διάστημα των 12 χρόνων που υπηρέτησα τον τόπο μας τόσο ως Δήμαρχος του Δήμου Κρανιδίου όσο και ως Δήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας, αλλά και να προβάλω την ιστορία του τόπου μας μέσα από αυτό κυρίως το ιστολόγιο. 
Μετά από αυτή την εισαγωγή έρχομαι στο θέμα των τελευταίων ημερών που έχει αναδειχθεί με διάφορα σχόλια και επιστολές και αφορά στην παραπομπή σε δίκη στο ακροατήριο της Προέδρου και άλλων επτά μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ της περιόδου 2011-2014. Και αυτό αγαπητοί συνδημότες και φίλοι το κάνω κατ'εξαίρεση της σταθερής στάσης μου όλα αυτά τα χρόνια ( να τοποθετηθώ επί του θέματος), μένοντας πιστός και συνεπής στις βασικές αρχές που διέπουν τη ζωή μου  αλλά και την πολιτική μου συμπεριφορά και συγκεκριμένα εξαιτίας της πίστης μου και της προσήλωσής μου από τη νεότητά μου σε μια φιλοσοφική στάση ζωής του μεγάλου φιλοσόφου Αλμπέρ Καμύ από τότε που πρωτοδιάβασα το βιβλίο του " ο Επαναστατημένος Άνθρωπος": "Εξεγείρομαι , κυρίως όχι για την αδικία που γίνεται σε βάρος μου , αλλά για την αδικία που γίνεται στο διπλανό μου συνάνθρωπο -άρα  υπάρχω", αντικαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ο Καμύ το "cogito ergo sum- σκέφτομαι άρα υπάρχω" του Ντεκάρτ. 
 
Α)  Η Πρόεδρος κα Αλεβίζου Αγγελική και τα μέλη λοιπόν του τότε ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ όχι μόνο έπραξαν σύμφωνα με τα καθήκοντά τους αλλά υπερέβησαν και αυτά προκειμένου να διαχειριστούν μια ουσιαστικά κατεστραμμένη κατά την τετραετία 2007-2010 διοικητικά , οικονομικά και οργανωτικά Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΥΑΚ (τότε).  Κι επειδή τα γραπτά μένουν , υπάρχουν επίσημες αναφορές των εναπομεινάντων τότε στελεχών της επιχείρησης αλλά και η ίδια η έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κου Ρακιτζή για το σκάνδαλο του απενταχθέντος έργου της αποχέτευσης, που ουσιαστικά αυτό κατέστρεψε τη λειτουργία της επιχείρησης , αλλά και με τις πολλές άλλες δυσμενείς καταστάσεις που αντιμετώπισε η τότε νέα Διοίκηση , υποστελεχωμένη και ασχολούμενη αποκλειστικά με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων , βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία όχι μόνο να εκδώσει λογαριασμούς αλλά και να ανταποκριθεί και σε άλλες ακόμη πιο κρίσιμες λειτουργίες της . Παρόλα αυτά , οι άνθρωποι αυτοί που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τη μη έκδοση λογαριασμών και υποτίθεται ζημίωσαν την επιχείρηση, απέτρεψαν με πολύχρονους δικαστικούς αγώνες την ευόδωση 6 δικαστικών αγωγών του εργολάβου του απενταχθέντος έργου με απαιτήσεις μερικών εκατομμυρίων ευρώ , που στο τέλος θα τα πληρώναμε όλοι εμείς οι δημότες , κατάφεραν και με τη βοήθειά μου ως Δημάρχου να επανεντάξουν σε Ευρωπαικό Πρόγραμμα χρηματοδότησης το έργο της αποχέτευσης , να σχεδιάσουν και να εντάξουν το έργο της Αντικατάστασης Ύδρευσης Κρανιδίου προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ , το οποίο κι αυτό τελικά δυστυχώς  χάθηκε από την επόμενη Διοίκηση, και κατάφεραν επίσης πολλά άλλα πράγματα κάτω από δυσμενέστατες διοικητικές, οργανωτικές και οικονομικές συνθήκες. 
Πέραν αυτού, στα πεπραγμένα του Δήμου Ερμιονίδας της περιόδου αυτής τα οποία παραθέτω , υπάρχει ενσωματωμένη σύντομη αναφορά παράδοσης και μάλιστα δια πρωτοκόλλου στην επόμενη Διοίκηση όπου περιλαμβάνεται στις συνολικές βεβαιωμένες απαιτήσεις της επιχείρησης (τέλη) από τους καταναλωτές το ποσό των 836.308,76 ευρώ για το οποίο κατηγορούνται ότι δεν εισέπραξαν από τους δημότες επί συνολικών απαιτήσεων από πελάτες: 1.232.163,17 ευρώ. Ούτε λοιπόν διέγραψαν τα οφειλόμενα με σκοπό να τα χαρίσουν , ούτε τα απέκρυψαν αλλά τα παρέδωσαν και τα μεταβίβασαν στην επόμενη Διοίκηση ως οφειλόμενα όπως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση.
 
Β) ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ κος Πάλλης Ιωάννης και τα μέλη του ΔΣ στη συνέχεια , έχοντας πλέον την ευχέρεια να λειτουργήσουν επί των καθημερινών προβλημάτων, μετά τα μεγάλα και κομβικά ζητήματα που αντιμετώπισε επιτυχώς το προηγούμενο ΔΣ, ορθότατα έπραξαν να εκδώσουν λογαριασμούς για τα βεβαιωθέντα προηγούμενα οφειλόμενα συμπεριλαμβανόμενου και του Ειδικού Τέλους, διότι αυτό μεταβιβάστηκε στη νέα διοίκηση από την προηγούμενη, νόμιμα και καθαρά ως δέσμια υποχρέωση της νέας Διοίκησης . Σε καμιά δε περίπτωση η νέα Διοίκηση δεν έπρεπε να βρεθεί από τις  αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και τους επικεφαλής τους  απολογούμενη και κατηγορούμενη γι' αυτό το θέμα, όπως συνέβη (ιδιαίτερα από όσους ήταν σε θέση να γνωρίζουν καλά τα σχετικά θέματα). Θα μπορούσε βέβαια η νέα Διοίκηση τότε  να ενσωματώσει λογιστικά το ειδικό τέλος στην τελική τιμή / κυβικό , μειώνοντας κατά 80% την πραγματική τιμή του νερού ,ώστε να μην αυξηθεί το τελικό κόστος στον Δημότη, αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης κριτικής ίσως διαχειριστικής που επιδέχεται και αντίλογο.. Σύννομα λοιπόν έπραξε ο κος Πάλλης και η νέα διοίκηση. 
 
Γ)  Οι χωρίς γνώση και ενημέρωση , δια του τύπου επιθέσεις που έγιναν τότε από την αντιπολίτευση και άλλες πλευρές ( περί μη σύννομης πράξης) προς τον κο Πάλλη ως Πρόεδρο και προς τα μέλη του ΔΣ , για ψηφοθηρικούς προφανώς λόγους , τροφοδότησαν και υποδαύλισαν στη συνέχεια τις προσφυγές στη δικαιοσύνη που "θύματά" της χωρίς να φταίνε, είναι σήμερα η τότε Πρόεδρος κα Αλεβίζου και τα υπόλοιπα κατηγορούμενα μέλη του ΔΣ . 
 
Δ) Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ακόμη και σήμερα με τα ίδια ψηφοθηρικά κίνητρα και πάλι, μάλιστα δήθεν υπερασπιζόμενοι τα "θύματα" αυτής της πολιτικάντικης διαμάχης, ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν και κάποια λάθη και παραλείψεις(;;;) , προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες και στους ίδιους τους κατηγορούμενους  και στην κοινωνία στην οποία δημιουργούν σύγχυση. Κανένα λάθος και καμιά παράλειψη δεν έκαναν τα μέλη του ΔΣ, απλά οι υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης, υποστελεχωμένες και μάλιστα χωρίς Διοικητικό Διευθυντή, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν  στις λειτουργικές ανάγκες και στην εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.
 
Ε) Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή και γι'αυτό πιστεύω ότι στο Ακροατήριο που θα ειπωθούν και θα παρουσιαστούν όλα, η αλήθεια θα λάμψει και οι κατηγορούμενοι θα αποδοθούν όχι μόνο αθώοι του κατηγορητηρίου αλλά θα επαινεθούν και για τις πράξεις τους που ήταν σωστικές της ύπαρξης και συνέχισης της λειτουργίας αυτής της Δημοτικής Επιχείρησης αλλά και γιατί  προστάτευσαν τους δημότες από δυσβάσταχτες οικονομικά επιβαρύνσεις από τις Δικαστικές αξιώσεις του εργολάβου του απενταχθέντος έργου της αποχέτευσης . Οι δικαστές βέβαια πάντοτε κρίνουν σε όλα τα στάδια της εξέλιξης της διαδικασίας βάσει των υπαρχόντων  νόμων, τα γραπτά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και τις μαρτυρίες των μαρτύρων. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και από προσωπικές ανάλογες εμπειρίες με την ιδιότητα πάντοτε του Δημάρχου, οσάκις, πλειστάκις βρέθηκα αδίκως κατηγορούμενος από άδικες καταγγελίες.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου