Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Σαν σήμερα:1η Νοεμβρίου 1920. Η νεώτερη αποφράς ημέρα του Ελληνισμού.


Σαν σήμερα την 1η Νοεμβρίου του 1920 παίχτηκε η αρχή του δράματος για τον νεώτερο Ελληνισμό, με επακόλουθο την συρρίκνωσή του με την  Μικρασιατική καταστροφή. 
Στις εκλογές λοιπόν τότε την 1η Νοεμβρίου 1920, το κόμμα των Φιλελευθέρων ,ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Εμμανουήλ Ρέπουλης που κυβερνούσαν την Ελλάδα ,έχασαν τις εκλογές από τους φιλοβασιλικούς αντιπάλους τους,αφού προηγουμένως είχαν τριπλασιάσει την Ελλάδα!!! 
Το τι ακολούθησε είναι γνωστό, οι μέχρι τότε σύμμαχοι της Ελλάδος Άγγλοι και Γάλλοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της φιλογερμανικής στροφής του πρωθυπουργου Δημητρίου Γούναρη και του τότε Βασιλέως Κωνσταντίνου του Β με αποτέλεσμα την ήττα του Στρατού μας από τους Τούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ το 1922 και την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής του Ελληνισμού και την προσφυγιά.
Και τότε, την επόμενη ημέρα των εκλογών, οι άφρονες και ξενοκίνητοι αντίπαλοι του Βενιζέλου και του Ρέπουλη ,μέσα στους έξαλλους πανηγυρισμούς τους κυκλοφόρησαν και κηδειόχαρτα σαν αυτό που βλέπετε , οι άθλιοι, χωρίς να σκέπτονται ότι προετοίμαζαν την κηδεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Και μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Εμμανουήλ Ρέπουλης ,όπως ήταν επόμενο πήραν τον δρόμο της εξορίας. Αυτοί που τριπλασίασαν την Ελλάδα και έφεραν τα σύνορά της στο Μοναστήρι , στη Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, όπου υπήρχε ο Ελληνισμός και τα παλαιά όριά του.
Και δυστυχώς αυτό έγινε με την ψήφο του παραπλανηθέντος Ελληνικού λαού .

 Υ. Γ. Οφείλω να αναφέρω ότι το ντοκουμέντο αυτό ( κηδειόχαρτο) της εποχής , ήρθε στα χέρια μου σε φωτοαντίγραφο, όταν ερευνούσα τον βίο και την πολιτεία του μεγάλου Κρανιδιώτη πολιτικού Εμμανουήλ Ρέπουλη, από τούς απογόνους της σπουδαίας επίσης και επιφανούς οικογένειας του Κρανιδίου, Δημητρίου Ευσταθίου, φίλου και καθ όλα συμπαραστάτη του Εμμανουήλ Ρέπουλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου