Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΣΧΟΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ - ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΛΕΙΝΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ.

Φωτογραφίες από τον φακό του Αθάνατου Στέφου Αλεξανδρίδη  

Στα δύσκολα χρόνια ,όταν η οικιακή οικονομία συμμετείχε ενεργά στην ανόρθωση της ζωής , στο Κρανίδι λειτουργούσε Σχολή Ραπτικής και Κεντημάτων από την SINGER όχι μόνον για επαγγελματική κατάρτιση αλλά και για ερασιτεχνική διότι ως γνωστόν οι παλιές νοικοκυρές τα ήξεραν και τα έκαναν όλα! Πέρα από το μαγείρεμα και την φροντίδα των παιδιών και όλης της οικογένειας ,μπάλωναν ,έραβαν, μαντάριζαν ,έφτιαχναν σαπούνι, τυροκομούσαν και πολλά άλλα .

Στο Κρανίδι υπήρχαν και σπουδαίες ράφτρες, μοδίστρες, κεντηματούδες αλλά και πολλές νοικοκυρές είχαν στα σπίτια τους ραπτομηχανές και προπολεμικά και μεταπολεμικά πιο σύγχρονα μοντέλα, που τώρα βέβαια αν υπάρχουν ,είναι μουσειακά εκθέματα. Κάποια στιγμή θα κάνω ένα αφιέρωμα στις παλιές μοδίστρες και κεντηματούδες γιατί τους αξίζει στη μνήμη τους .

Στο Λαογραφικό Κέντρο που δημιουργήσαμε το 2000, και με την φροντίδα των πρώτων εθελοντριών, ευτυχώς υπάρχουν και εκτίθενται έργα από τα άγια χεράκια τους, δωρεές γυναικών από το Κρανίδι και ιδιαίτερα της δωρήτριας και του κτιρίου που στεγάζεται ,της αείμνηστης ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΔΩΡΗ. 

Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο συμπατριώτης μαςμακαρίτης Ανάργυρος Βαρκαρόλης ,νομίζω και οι "μαθήτριες" που δεν μπορώ να αναγνωρίσω και φαίνεται ότι το μάθημα γίνονταν υπαίθρια Γενάρης και Μάρτης μήνας του 1956!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου