Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

ΝΑ ΕΝΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ (από παλαιότερη δημοσίευσή μας τον Ιούνιο του 2010)

 

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

ΝΑ ΕΝΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ



Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι:


Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει.


Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει.


Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.


(Aγάθων 450 π.χ. Αρχαίος Τραγικός)


Όσοι, διαχειριζόμενοι τα κοινά αποκτούν νοοτροπία ΑΡΧΟΝΤΑ πρέπει να θυμόνται τα πάρα πάνω τρία πράγματα υποδεικνύει ο Αγάθων.

Όσοι από αυτούς δεν θυμόνται τα δύο πρώτα δημιουργούν προβλήματα και δυστυχία στους πολίτες (τους) αλλά όσοι δεν θυμόνται ούτε το τελευταίο προετοιμάζουν δυστυχία και για τον εαυτό τους . Συνήθως βέβαια όποιος λησμονεί το ένα , λησμονεί και τα τρία! Ακούμε διαβάζουμε και βλέπουμε τι συμβαίνει στις μέρες μας.




ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ- ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

 
 
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΥΜΟΛΙΤΟΝ ΜΑΣ.

 

(ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΑΣ )

 

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ... ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΣ





















































































































































 

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΓΧΘΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

 

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΓΧΘΙ

 
Η Διευθύντρια της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας κα Παναγοπούλου Ελένη με συνεργάτες της επιθεώρησε το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουνίου συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ.Καμιζή το ολοκληρωμένο πλέον έργο της ανάδειξης του σπηλαίου Φράγχθι. Οι εντυπώσεις και των δύο υπήρξαν άριστες. Προσωρινά το σπήλαιο θα είναι επισκέψιμο με την ευθύνη και την φροντίδα του Δήμου Ερμιονίδας. 



Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 , ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΤΣΗΣ Ή ΕΛΛΗΝΑΣ

Το Ασθενοφόρο όχημα που δώρησε στο Κ.Υ. Κρανιδίου το 2007 ακόμα κυκλοφορεί και παρέχει πολίτιμες υπηρεσίες στους κατοίκους του Δήμου μας εδώ και 14 χρόνια! 
 
Οι σκοποί της Διαθήκης του που άνοιξε το 2013, προς το Δήμο Ερμιονίδας όμως , 8 χρόνια τώρα παραμένουν ανεκτέλεστοι . πλην των όσων ολίγων προπαρασκευαστικών πράξεων πρόλαβα να πραγματοποιήσω στους λίγους μήνες της θητείας μου μέχρι την λήξη της στις 31-8-2014 ( εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης του Γυμναστηρίου- μελέτη και ανάθεση ανακατασκευής της στέγης της κατοικίας του)

 

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΤΣΗΣ η ΕΛΛΗΝΑΣ




Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ ανάμεσά μας, που σκέφτονται πέρα από τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, που κάνουν καλό στον τόπο και την πατρίδα αντί να την καταστρέφουν και να της κατατρώγουν τα σπλάγχνα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

 

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΤΣΗΣ η ΕΛΛΗΝΑΣ




(επικήδεια ομιλία πρός τιμή του ευεργέτη ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΤΣΗ ή ΕΛΛΗΝΑ)

                                                                           Κρανίδι, 08/06/2012

Αγαπητέ φίλε, συμπατριώτη και ευεργέτη του τόπου και της κοινωνίας μας.
Αγαπητέ φίλε Κώστα Δημότση ή Έλληνα, όπως σου άρεσε να ονομάζεσαι και να γράφεσαι με το δεύτερό σου επίθετο.
Αν και η τελευταία σου ασθένεια και εσύ ο ίδιος μας είχες προετοιμάσει γι’ αυτό, μας γέμισε θλίψη αλλά και αμηχανία η είδηση του θανάτου σου, μη μπορώντας να πιστέψουμε ότι θα λείψει από το Κρανίδι η μορφή και η περπατησιά σου. Θα λείψει από τους φίλους σου και τους συγγενείς σου η τόσο γνώριμη φωνή σου, το στοχαστικό σου βλέμμα, η ευγένειά σου και η καλοσύνη σου.
Αγαπητέ Κώστα, υπήρξες πάνω απ’ όλα σπουδαίος πατριώτης για το Κρανίδι. Αξιοπρεπής σε όλα σου μέχρι το τέλος. Έντιμος και περήφανος, άξιος υπάλληλος στην Αγροτική Τράπεζα που για χρόνια υπηρέτησες, σκληρός και δωρικός στην όψη αλλά συνάμα τόσο πονετικός και τρυφερός για όσους σε γνώρισαν από κοντά.
Ευτύχησα που σε γνώρισα περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Έλαβα από εσένα την φιλία και την απεριόριστη εκτίμησή σου. Έμαθα μέσα από αυτή τη σχέση μας πολλά περισσότερα για την τοπική ιστορία των ανθρώπων και της κοινωνίας μας.
Ήσουν εξαιρετικός αφηγητής και χρησιμοποιούσες άψογα της Ελληνική μας γλώσσα. Γεγονότα, τα πρόσωπα και ιστορίες τους που μου αφηγήθηκες στις συναντήσεις μας, παραθέτοντας όλες τις απόψεις με το δικό σου αντικειμενικό τρόπο, έχουν χαραχθεί βαθιά μέσα στο μυαλό μου.
Στις συναντήσεις μας με τους άλλους κοινούς μας φίλους, όποτε γίνονταν , ήσουν η πηγή γνώσης για ιστορικά γεγονότα, τοπικά και εθνικά. Ημερομηνίες, πρόσωπα και γεγονότα, με τον τρόπο που τα περιέγραφες, ήταν σαν να συνέβησαν χθες και πολλά από αυτά τα περιέγραφες σαν αυτόπτης μάρτυρας, σκορπίζοντας σε όλους μας την μαγεία της διήγησής σου.
Υπήρξα ευτυχής που σε συνάντησα στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου ένα πρωινό του 2006, όπου με περίμενες από νωρίς να πάω στη δουλεία μου και μου ζήτησες να μου μιλήσεις ιδιαιτέρως. Με την ευθύτητα που σε διέκρινε πάντα μου δήλωσες χωρίς περιστροφές και σε επίσημο τόνο: «Άκουσε γιατρέ, εγώ δε σε ψήφισα γιατί ανήκω αλλού και χάρηκα που δεν βγήκες, γιατί εσύ έχεις ταλέντο για γιατρός και δεν πρεπει να χαραμίζεσαι αλλού. Πες μου λοιπόν σε τι μπορώ να σε βοηθήσω, εδώ στο Κέντρο Υγείας, για το καλό του κοσμάκη;». Μετά από ένα μήνα περίπου το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου απέκτησε ένα σύγχρονο ασθενοφόρο και ένα σύγχρονο υπερηχογράφο και αυτά τα δώρα σου βέβαια θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα, εάν έχουν τη φροντίδα της πολιτείας και των αρμοδίων βέβαια. Το ασθενοφόρο που γράφει το όνομά σου σαν δωρητή και το οποίο όποτε το έβλεπες να κυκλοφορεί, αμέσως μετά μου έλεγες «Πάρε μπογιά και σβήσε το όνομά μου», έχει σώσει πολλές ζωές και θα σώσει και άλλες. Το ίδιο και ο υπερηχογράφος που βοήθησε τα τελευταία χρόνια σε εκατοντάδες σωστές διαγνώσεις.
Αγαπητέ Κώστα, όταν ξανάγινα Δήμαρχος και αφού μου δήλωσες την δυσαρέσκειά σου γι’ αυτό επειδή δε σε άκουσα, με κάλεσες στο σπίτι σου και μου κοινοποίησες κάποιες σκέψεις σου και επιθυμίες σου σχετικά με το Δήμο Ερμιονίδας που είχαν σχέση με τη βοήθεια στα νιάτα του τόπου μας αλλά και τη διάσωση της ιστορίας του.  Σε αυτή τη συνάντηση τότε όμως, αγαπητέ Κώστα, με αξίωσες της μεγάλης τιμής να μου εμπιστευτείς το σπουδαιότερο για σένα οικογενειακό κειμήλιο, τη φωτογραφία του πατέρα σου.. με τη στρατιωτική του στολή κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και το διαβρωμένο από το χρόνο ξίφος του. Πέρα από την αγάπη σου και τη βαθιά εκτίμησή σου προς το πρόσωπό μου, αυτά υπήρξαν και τα μοναδικά υλικά δώρα που με ευλάβεια έλαβα από σένα και είναι τα πολυτιμότερα τα οποία μπορεί να λάβει άνθρωπος, σαν να τα λαβαίνει από τους γονείς του. Θα τα προσφέρω και θα τα διατηρήσω στην κοινή μνήμη, όσο μου επιτρέψει και μένα ο Θεός.
Μεγάλε και σπουδαίε συμπατριώτη, μεγάλε ευεργέτη του τόπου μας, αγαπητέ φίλε, σε ευχαριστώ για όλα αυτά και σε αποχαιρετώ εκ μέρους όλων μας.
Ας είναι αιωνία η μνήμη σου.      

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!

ΒΑΘΕΙΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. 
 
Από τους πρώτους "Καποδιστριακούς" Δήμους, ο Δήμος Κρανιδίου, διεκδίκησε και εφάρμοσε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", το οποίο με την μεταρρύθμιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ επεκτάθηκε στον ενιαίο Δήμο Ερμιονίδας. Το πρόγραμμα αυτό προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες ιδιαίτερα στους ανήμπορους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους , σε συνδυασμό με την Δημοτική Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης που είχαμε δημιουργήσει από το 1999.





 


Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ- ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Χ.Υ.Τ.Α. ΑΜΦΙΣΣΑΣ!

Από τον Σταυρό Διδύμων,  στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής Αττικής , σε Χ.Υ.Τ.Α (;) κάπου στην Κορινθία και τώρα στον Χ.Υ.Τ.Α.  Άμφισσας!
 
Μετά το αποτυχημένο πείραμα της συγκέντρωσης των απορριμμάτων  και της δεματοποίησης τους στο Σταυρό Διδύμων το 2010 με πρωτοβουλία της τότε Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την σύμπραξη των πρώην Δήμων Κρανιδίου ,Ερμιόνης και Ασκληπιού και το τραγικό αδιέξοδο που δημιούργησε στη συνέχεια αυτός ο τρόπος διαχείρισης, 12 χρόνια μετά μέχρι σήμερα,τόσο η Πολιτεία ,όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν κατάφεραν να δώσουν οριστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. 
Και τότε μεν (2011-2014) την  αντιπολίτευση και άλλους που είχαν δημιουργήσει το πρόβλημα, τους βόλευε "ως πόντιους πιλάτους" να φορτώνουν τις ευθύνες στη Δημοτική Αρχή που κλήθηκε να το διαχειριστεί μόλις εξελέγη, σήμερα όμως όλοι τους  σφυρίζουν αδιάφορα ,ικανοποιημένοι από τις προσωρινές λύσεις που και αυτές πρώτοι εμείς τις ανοίξαμε, με την μεταφορά των απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής Αττικής.
Θυμόμαστε όλοι τις τραγικές καταστάσεις που βιώσαμε μετά το πείραμα της δεματοποίησης των απορριμμάτων το 2010 στο Σταυρό Διδύμων, όταν ο χώρος πολύ γρήγορα γέμισε με δέματα απορριμμάτων και η αρμόδια για την μεταφορά και αδρανοποίηση τους, Περιφέρεια δεν ήξερε τι να τα κάνει και πού να τα πάει. Υποτίθεται θα μεταφέρονταν τότε στο Εργοστάσιο του οποίου η κατασκευή συμβασιοποιήθηκε πρόσφατα στις 29 Ιανουαρίου 2021(!!!) Το θέατρο αυτό του παραλόγου που παίχτηκε, του οποίου το μεγαλύτερο του μέρος έλαχε σε μένα να το ζήσω ως δήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2011, ελπίζω να φτάσει στην λήξη του με την ετεροχρονισμένη κατά μια 10ετία και πλέον κατασκευή αυτού του περιβόητου και πολυπόθητου Εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Στις πρώτες πράξεις αυτού του θεάτρου του παραλόγου και μπροστά στην αδιαφορία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, χρειάσθηκε να μεταφέρουμε τα συσσωρευμένα απορρίμματα, από τους δρόμους και τις πλατείες των οικισμών μας εδώ στην Ερμιονίδα, στην Αθήνα, στον ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής (!) σε άλλη Περιφέρεια ,στην Περιφέρεια Αττικής όπου βρήκαμε κατανόηση και πόρτα ανοιχτή! Στις επόμενες πράξεις και αφού είχαν ξοδευτεί μερικά εκατομμύρια Ευρώ, για την προμήθεια του δεματοποιητή και τη δεματοποίηση, ξόδεψε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάμποσα χρήματα ακόμα για να τα θάψουν εκεί επί τόπου , στο Σταυρό Διδύμων(!). Και κατά τα συνήθη κρατούντα στη χώρα μας "ούτε γάτα ούτε ζημιά" κατά την λαϊκή ρήση. Τουλάχιστον ανοίξαμε τον δρόμο της μεταφοράς των απορριμμάτων μας , εκτός του Δήμου μας , όπως συνεχίζεται και σήμερα.



 Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τότε, κάποιοι "ιθύνοντες " πρότειναν και την μεταφορά των απορριμμάτων μας στην ...Γερμανία!!!

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΓΧΘΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO !

Στις πρωτοβουλίες και στο έργο των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών πρέπει να δίδεται συνέχεια από τις επόμενες. Μόνον έτσι ο τόπος πάει μπροστά! 
 
Η ιδέα και η πρωτοβουλία που είχα λάβει ως δήμαρχος για την ένταξη του Σπηλαίου Φράγχθι στον κατάλογο των προστατευόμενων από την UNESCO Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρέπει να επανέλθει και να υποστηριχθεί. Δεν υπάρχει καταλληλότερο πρόσωπό από την συμπατριώτισά μας ,Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην οποία είχα θέσει το θέμα το 2013 και η οποία είχε ανταποκριθεί θερμά!





 

Ποια ελληνικά μνημεία περιλαμβάνονται στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος. Η Ελλάδα έχει εγγράψει 18 μνημεία και τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

1.ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ – ΒΑΣΣΕΣ
(Χρονολογία ένταξης 1986)

vasses-b

Ο φημισμένος ναός αφιερωμένος στον θεό της ίασης και του ήλιου, χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στα απόκρημνα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ο ναός, με το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο, που έχει βρεθεί ποτέ, συνδυάζει τον Αρχαϊκό ρυθμό με την ρώμη του Δωρικού, με ορισμένα τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

2. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
(Χρονολογία ένταξης 1987)

ACROPOLIS1

Απεικονίζοντας τους πολιτισμούς, τους μύθους και τις θρησκείες, οι οποίες άνθισαν στην Ελλάδα για μια περίοδο μεγαλύτερη των χιλίων ετών, η Ακρόπολη περιλαμβάνει τέσσερα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της κλασσικής Ελληνικής περιόδου, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τον ναό της Αθηνάς Νίκης, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν σύμβολα της ιδέας της παγκόσμιας κληρονομιάς.

3. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
(Χρονολογία ένταξης 1987)

delphi

Το Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών, όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα, εθεωρείτο ο «ομφαλός της γης». Προσαρμοσμένος αρμονικά στο εξαίσιο τοπίο και εμποτισμένος με ιερή σημασία, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ήταν τον 6ο π.Χ. αιώνα θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο ενότητας του αρχαίου κόσμου.

4. ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
(Χρονολογία ένταξης 1988)

epidayros

Σε μια μικρή κοιλάδα της Πελοποννήσου ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα. Η λατρεία του Ασκληπιού ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα, αλλά τα κύρια μνημεία, ειδικότερα το Θέατρο το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο αμιγή αριστουργήματα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Ο ευρύς αρχαιολογικός χώρος συνιστά φόρο τιμής στις ιαματικές λατρείες της Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου με ναούς και νοσοκομειακά κτίρια αφιερωμένα στους θεούς τους.

5. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – ΑΘΩΣ
(Χρονολογία ένταξης 1988)

ATHOS

Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Όρος Άθως απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από την εποχή του Βυζαντίου. Το «Άγιο Όρος», η είσοδος στο οποίο είναι απαγορευμένη σε γυναίκες, έχει επίσης αναγνωρισθεί ως τοπίο καλλιτεχνικής αξίας. Η διαρρύθμιση των μοναστηριών (σύνολο 20, στα οποία κατοικούν περίπου 1400 μοναχούς) έχει επηρεάσει μονές πολύ μακρινές (όπως αυτές της Ρωσίας) και η σχολή αγιογραφίας τους έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.

6. ΜΕΤΕΩΡΑ
(Χρονολογία ένταξης 1988)

meteora_b

Σε μια δυσπρόσιτη περιοχή των Μετεώρων, στις κορυφές απόκρημνων βράχων, μοναχοί εγκατέστησαν «τους στύλους του ουρανού», όπως τους αποκαλούσαν, τα ιερά μοναστήρια τους από τον 11ο αιώνα ως σήμερα. Την περίοδο αναβίωσης του ερημιτισμού κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον 15ο αιώμα μ.Χ., χτίστηκαν 24 μοναστήρια. Οι τοιχογραφίες των μοναστηριών, οι οποίες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αποτελούν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

7. ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Χρονολογία ένταξης 1988)

THESSAL

Ροτόντα, Ναός της Αχειροποιήτου, Ναός Αγίου Δημητρίου, Μονή Λατόμου, Ναός Αγίας Σοφίας, Παναγία των Χαλκέων, Ναός Αγίου Παντελεήμονα, Ναός Αγίων Αποστόλων, Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού, Ναός Αγίας Αικατερίνης, Ναός του Παντοκράτορα Σωτήρα Χριστού, Μονή Βλατάδων, Ναός του Προφήτη Ηλία, Βυζαντινά Λουτρά, Τείχη της Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 315 και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα εξάπλωσης του Χριστιανισμού. Μεταξύ των χριστιανικών της μνημείων συγκαταλέγονται προχριστιανικοί ναοί και τρίκλιτες βασιλικές εκκλησίες. Χτίσθηκαν από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα και συνιστούν μία διαχρονική τυπολογική σειρά, η οποία επηρέασε σημαντικά τον Βυζαντινό κόσμο. Τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Δαυίδ συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων αριστουργημάτων της πρώιμης χριστιανικής τέχνης.

8. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1988)

Rhodes_old_town

Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατείχε την Ρόδο από το 1309 έως το 1523 και μετέτρεψε την πόλη σε προπύργιο. Μεταγενέστερα, η πόλη εντάχθηκε υπό Ιταλική και Τουρκική κατοχή. Με το Παλάτι των Μεγάλων Αρχόντων, το Νοσοκομείο και τον δρόμο των Ιπποτών, η Άνω Πόλη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα της Γοτθικής περιόδου. Στην Κάτω Πόλη, η Γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζαμιά, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου.

9. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 1989)

olimpia

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, σε μια κοιλάδα της Πελοποννήσου, κατοικείται από την προϊστορική περίοδο. Τον 10ο αιώνα π.Χ. η Ολυμπία έγινε το κέντρο λατρείας του Δία. Το μνημείο της Άλτης – το ιερό των θεών – συγκεντρώνει σημαντικά αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Εκτός από τους ναούς, υπάρχουν και τα υπολείμματα όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι διοργανώνονταν στην Ολυμπία, από το 776 π.Χ., κάθε τέσσερα χρόνια.

10. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΥΣΤΡΑ
(Χρονολογία ένταξης 1989)

MISTRA

Το θαύμα του Μοριά ανεγέρθη ως φρούριο το 1249 από τον Βασιλιά της Αχαΐας Γουλιέλμο τον Βιλλεαρδουίνο. Επανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, αργότερα κατακτήθηκε από τους Τούρκους και τους Βενετούς. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1832 αφήνοντας συναρπαστικά μεσαιωνικά ερείπια να στέκουν μέσα σε μία εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία.

11. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΛΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1990)

delos

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας γεννήθηκε σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων. Τα ιερό του Απόλλωνα προσέλκυε προσκυνητές απ΄ όλη την Ελλάδα και η Δήλος ήταν ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι. Το νησί φέρει επιρροές από τους διαδοχικούς πολιτισμούς του «Αιγιακού» κόσμου, από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική εποχή. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εξαιρετικά εκτεταμένος και πλούσιος και αποδίδει την εικόνα ενός σπουδαίου κοσμοπολίτικου μεσογειακού λιμανιού.

12. ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ, ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1990)

monastiri-osiou-louka-big

Παρά τη σημαντική γεωγραφική τους απόσταση (το πρώτο στην Αττική, το δεύτερο στην Φωκίδα και το τρίτο στο Αιγαίο) αυτά τα τρία μοναστήρια ανήκουν στην ίδια τυπολογική σειρά. Οι εκκλησίες έχουν κτισθεί με μεγάλο θόλο ο οποίος στηρίζεται με μικρές αψίδες δημιουργώντας έναν οκταγωνικό χώρο. Τον 11ο και 12ο αιώνα οι εκκλησίες είχαν ποικίλο διάκοσμο, πολύχρωμες ορθομαρμαρώσεις, ψηφιδωτά και μωσαϊκά σε χρυσό φόντο, όλα χαρακτηριστικά της «δεύτερης Βυζαντινής Περιόδου».

13. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΡΑΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1992)

SAMOS

Από την 3 χιλιετηρίδα π.Χ. πολλοί πολιτισμοί έχουν κατοικήσει σε αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου κοντά στην Μικρά Ασία. Τα ερείπια του Πυθαγόρειου, ενός αρχαίου οχυρωμένου λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και ένα εντυπωσιακό υδραγωγείο, καθώς και το Ηραίο, ο ναός της Ήρας της Σάμου, είναι ακόμα επισκέψιμα.

14. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΓΩΝ (ΒΕΡΓΙΝΑ)
(Χρονολογία ένταξης 1996)

AIGAI

Η πόλη Αιγαί, η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε τον 19 αιώνα κοντά στην Βεργίνα στην Βόρεια Ελλάδα. Τα πιο σημαντικά μνημεία είναι το Παλάτι, διακοσμημένο με μωσαϊκά και τοιχογραφίες και ο χώρος ταφής, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ. Ένας από τους βασιλικούς τάφους στην Μεγάλη Τύμβο, αναγνωρίστηκε ως ο τάφος του Φιλίππου του Β’ ο οποίος κατέκτησε όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη, χαράσσοντας τον δρόμο για τον γιο του Αλέξανδρο και την εξάπλωση του Ελληνιστικού κόσμου.

15. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΥΚΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΡΥΝΘΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 1999)

Mycenae2

Οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας αποτελούν τα επιβλητικά μνημεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. και διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού. Αυτές οι δύο πόλεις συνδέονται με τα Ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία για περισσότερες από 3 χιλιετίες.

16. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΧΩΡΑ), ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ
(Χρονολογία ένταξης 1999)

Πάτμος - Patmos

Πάτμος – Patmos

Η Πάτμος, στα Δωδεκάνησα, φημίζεται ως το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον «αγαπημένο μαθητή» ανακαλύφθηκε στο νησί στα τέλη του 10ου αιώνα. Από τότε είναι τόπος προσκυνήματος και σταθμός της ελληνορθόδοξης μάθησης. Το μοναστηριακό συγκρότημα κυριαρχεί στο νησί. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, ο οποίος συνδέεται με αυτό, περιλαμβάνει θρησκευτικά και λαϊκά κτίρια.

17. ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 2007)

corfu5

Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας με τα δύο φρούρια της, το παλαιό και το νέο, και με ίχνη πολλαπλών επιρροών, βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας και κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Λόγω της στρατηγικής θέσης της η Κέρκυρα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι που προστάτευε το νησί από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες. Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου.

18. Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων
(Χρονολογία ένταξης 2016)

philippi

Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η στρατηγική της θέση, που διέκρινε ο Φίλιππος Β΄, αναβαθμίζεται με την «Εγνατία Οδό». Μετά τη δραματική μάχη το 42 π.Χ. που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους ζει μια περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία (Colonia Augusta Julia Philippensis). Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ., γεγονός που έμελλε να αλλάξει τόσο τη φυσιογνωμία της πόλης, όσο και της ηπείρου. Με την αναγνώριση του Χριστιανισμού και την καθιέρωσή του ως επίσημης θρησκείας του κράτους στην πόλη ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικού ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.